Důležité je podle mě, aby se o nemoci mluvilo

Aby okolí vědělo, jak má zareagovat v případě, když má někdo epileptický záchvat.

Na základní škole jsem měla vždy samé jedničky, dělala jsem závodně gymnastiku a atletiku, a rekreačně tenis. V roce 2005 jsem nastoupila na střední školu na obchodní akademii. První ročník jsem zvládla bez problému, byla jsem zvyklá na samé jedničky, ale zároveň i na noční život. Řekněme, že moje puberta byla velmi divoká.:) Chodila jsem hodně pozdě spát a do školy vstávala hodně brzy. Pomáhala jsem spolužákům s úkoly a měla jsem jasný cíl – jít po střední škole studovat na vysokou školu ekonomickou.

Musela jsem se ve svých 17 letech učit chodit a mluvit

Jednoho dne, v únoru 2007, jsem byla ve druhém ročníku na obchodní akademii. Vrátila jsem se zrovna z tenisu a šla se osprchovat. Byla jsem v koupelně dlouho, ale to nebylo nic neobvyklého, tak tomu nikdo nevěnoval větší pozornost. Nakonec mě našli rodiče ve vaně, v bezvědomí, otrávila jsem se totiž oxidem uhelnatým z karmy, kterou jsme měli v koupelně. Ten večer mě odvezla sanitka do fakultní nemocnice na Lochotín do Plzně, byla jsem 2 dny v kómatu.

Můj pobyt v nemocnici se tedy prodloužil, a můj zdravotní stav se hodně zhoršil, mozková tkáň byla značně poškozena. Musela jsem se ve svých 17 letech učit chodit a mluvit. Stala jsem se úplným ležákem. Asi po týdnu jsem se začala pohybovat na vozíku, zhoršil se pochopitelně i můj způsob mluvení a motorické schopnosti. Jezdila jsem do hyperbalické komory, na okysličení mozku. Napřed na vozíku a postupně jsem se naučila zase pomalu chodit.

Na konci května 2007 jsem se vrátila na střední školu. Bylo to pro mě hodně těžké a dost zvláštní. Jak pro mě, tak pro mé spolužáky, kteří nevěděli jak se ke mně chovat. Učení pro mě bylo nepředstavitelné. Musela jsem se hodně snažit, abych dostala čtyřku. Učitelé mě měli rádi a snažili se mi všemožně pomoci. Měla jsem individuální studijní plán. V roce 2009 jsem úspěšně odmaturovala a šla jsem na jednoletý pomaturitní kurz do jazykové školy.

Chtěla jsem se věnovat dále jazykům, protože ty mi v hlavě celkem zůstaly. Ale s čísly a s počítáním byl, a vlastně pořád je, problém. Poté jsem byla rok na Západočeské univerzitě v Plzni na filozofické fakultě. Dále jsem se rozhodla pro studium mezinárodních vztahů na metropolitní univerzitě v Praze a nakonec se mi podařilo získat titul bakalář.

Po ukončení školy jsem začala pracovat v kanceláři jako sekretářka. Po ukončení pracovní smlouvy jsem se rozhodla, že budu dál studovat. Rozhodla jsem se nejít na navazující magisterský obor mezinárodních vztahů, ale rozhodla jsem se zkusit studium sociální práce. Brala jsem studium jako výzvu a vlastně i jako takový psychologický efekt – protože se o mě moje okolí velmi staralo, tak i já se budu starat o ostatní.

Řekli si: mladá holka se někde vožrala a zkolabovala

V roce 2016 v květnu sem při psychosociálním výcviku dostala svůj první epileptický záchvat v životě, odvezli mě do nemocnice a ten den mě hned propustili (řekli si: mladá holka se někde vožrala a zkolabovala…aspoň takový jsem měla zrovna pocit). Léčba mi tedy nasazena nebyla. Epileptický záchvat přece může dostat každý.

Epilepsie mi byla diagnostikována až v červnu 2016, kdy jsem dostala svůj druhý epileptický záchvat. Doma na chodbě. Tentokrát už mi léčba byla nasazena. Myslela jsem si, jo už je to v pořádku, jen nebudu pít alkohol a bude to ok.

V srpnu na svatbě mé kamarádky jsem už svou diagnózu znala tak jsem si dávala větší pozor. Ten den bylo hrozné horko a tancovalo se dlouho do noci… přišel tedy můj již třetí epileptický záchvat. Navštívila jsem svou současnou neuroložku. Vyšetřila mě a já jsem jí oznámila, že v září máme s přítelem naplánovanou dovolenou. Dala mi na cestu diazepam, ať si ho dám před letem.

Na dovolené na Mallorce jsme si pobyt moc neužili, měli jsme zaplacený pobyt ve čtyřhvězdičkovém hotelu, ale bohužel jsem dostala již čtvrtý epileptický záchvat při večerní procházce po pláži. Zbytek dovolené jsem tedy strávila ve španělské soukromé nemocnici. Když mě záchranáři vezli sanitkou do nemocnice, řekla jsem jim španělsky svoje jméno a kolik mi je let.:-) Pochválili mě, jak umím výborně španělsky, dovolená tedy nedopadla úplně podle představ, ale já jsem člověk komunikativní, tak to nakonec nebylo tak špatné. Personál v nemocnici  byl hodně veselý a když mě vezli na vyšetření, zpívali jsme si.:)

Ve španělsku mi nasadili novou léčbu, ve formě zvýšení dávek léků. Ukázalo se, že nestačí jen nepít alkohol, jak jsem si původně myslela, ale daleko důležitější je dodržovat správný režim (neponocovat a nespat přes den). Ukázalo se, že léčba nasazená ve španělsku funguje dobře a hladina léků je již nastavena správně.

Menší tedy již pátý záchvat jsem měla v prosinci, příčinou byl nedostatek spánku. Měla jsem totiž hrozné bolesti, byla jsem po operaci kolene a záchvat proběhl tak, že jsem večer seděla na  gauči a koukala na TV. Jen jsem zakroutila hlavou sem a tam, záchvat trval asi minutu. Sestra říkala, že jsem byla agresivní. Ono je to těžké, člověk neví, že záchvat měl a okolí se vás najednou začne ptát na úplně hloupé otázky typu. Víš kde jsi? Kolik je hodin? „Jasně, jsem na gauči v obýváku a je 10 večer!!“

Můj zatím úplně poslední šestý záchvat, byl letos v květnu 2017, když jsem se vracela ze zkoušky (udělala jsem si tedy neplánované roční výročí). Nasedla jsem k příteli do auta a zase jsem kmitla  hlavou. On mě na můj záchvat opět upozornil a já jsem mu říkala, ať neříká blbosti, že chci jet domů. Tento záchvat byl neobvyklý, protože se zatím jako jediný nestal večer. Záchvaty se od té doby už neobjevili a doufám, že už se ani neobjeví!

Věřte mi – dá se to!

Nemoc má ale i svá pozitiva začala jsem se o problematiku zajímat a poznala jsem spoustu zajímavých lidí, které bych jinak nepoznala. Začala jsem navštěvovat různé semináře a mimochodem jsem se dozvěděla i o Společnosti E.

Můj život se změnil tak, že jsem se rozhodla, že nemá cenu si nic moc plánovat a žít život prostě takový jaký je. Přesto ale plány do budoucna mám. Mým snem je odjet na studijní pobyt do zahraničí, příští rok, doufám, že mi to můj zdravotní stav umožní. Chtěla bych dokončit školu, a do budoucna založit rodinu. A kdo ví, třeba začnu přednášet o epilepsii …:)

Důležité je podle mě, aby se o nemoci mluvilo. Aby okolí vědělo, jak má zareagovat v případě, když má někdo epileptický záchvat. Třeba když na vás začne někdo plivat, nemusí to hned znamenat, že to dělá schválně, ale že má prostě epileptický záchvat. Na epilepsii je zrádné to, že není na člověku na první pohled poznat, a navíc ne každý záchvat probíhá stejně. Tímto mým příběhem bych chtěla povzbudit všechny, kteří mají epilepsii, nebo jejich blízké, kteří musí s touto nemocí nějakým způsobem žít. Věřte mi – dá se to!

Jedna z věcí, která mě osobně pomáhá předejít nepříjemným situacím, je říct okolí, že mám epilepsii. Mě osobně nevadí o tom mluvit. Člověk může předejít trapným situacím typu: pročpak nepiješ? Ty jsi těhotná? Ne mám epilepsii.

Nemoc má i svá pozitiva
Lenka

Další příběhy

Být sourozencem člověka s epilepsií je těžká role. Nebojte se říct si o pomoc.

Být sourozencem člověka s epilepsií je těžká role. Nebojte se říct si o pomoc.

Epilepsie provází Anetu celý život i přesto, že ona sama ji nemá. Aneta je usměvavá a pozitivní slečna, ale vždy tomu tak nebylo. Starost o bratra s epilepsií jí přinesla mnoho těžkostí a smutku. Co zažívala, jak se jí vše podařilo zvládnout a co k tomu potřebovala, se dočtete v rozhovoru.

I kdyby přišel jen jeden člověk s epilepsií, bude mít akce pro mě smysl

I kdyby přišel jen jeden člověk s epilepsií, bude mít akce pro mě smysl

Tomáš je studentem fakulty humanitních studií a DJ. Díky své sestře žijící s epilepsií si uvědomil omezení, která lidé s epilepsií mají. A rozhodl se to změnit. Přečtěte si rozhovor s pořadatelem historicky první „epileptic friendly rave“ akce s názvem NO STROBE.

Život s asistenčním psem mi změnil život. Nejen mně, ale i mému okolí. Nebojte se být jiní

Život s asistenčním psem mi změnil život. Nejen mně, ale i mému okolí. Nebojte se být jiní

Marek a jeho signální pes Rey jsou nerozlučná dvojka. Dva velcí sympaťáci. Mají mezi sebou pouto, které by jim mohl leckdo závidět. Rey hlídá Marka jako oko v hlavě, i tak jsem měla tu možnost si Reye pohladit a seznámit se s ním. Stejně tak i Marek Reye neustále hladí a hlídá si ho. Jejich vztah se nedá popsat, to se musí zažít. S Markem jsme si povídali o tom, jak mu signální čtyřnohý parťák změnil jeho život s epilepsií.

Nemoc nás nedefinuje

Nemoc nás nedefinuje

Nemoc, ať už je jakákoliv, nás nedefinuje. Ano, je potřeba dodržovat určité věci a pojí se s ní jiný životní režim. Ale to, jak se k ní budeme stavět, je pouze na nás.

Děti s epilepsií bývají často vyloučené z kolektivu

Děti s epilepsií bývají často vyloučené z kolektivu

Je třeba to změnit říká Diana Hanczková, studentka třetího ročníku medicíny.

Moje práce mi pomohla, abych svou nemoc pochopila

Moje práce mi pomohla, abych svou nemoc pochopila

Přiznává psycholožka Hanka Orlíková v rozhovoru.

Každý „problém“ má své řešení

Každý „problém“ má své řešení

Rozhovor s Petrou Dittrichovou o vyrovnávání se s epilepsií a zvládání zaměstnání.

Sdílení má smysl

Sdílení má smysl

V rozhovoru s veršující blogerkou Martinou Seifrtovou Majorošovou se dozvíte, proč píše o své epilepsii a úzkostné poruše.

Jak šel Tomáš s barvou ven…

Jak šel Tomáš s barvou ven…

Ve 13 letech Tomáš zjistil, že má epilepsii. Své onemocnění ale dlouho tajil. Nyní, ve svých třiceti letech, o sobě veřejně sdílí, že s epilepsií žije.

Prostě jsem zkolaboval, ale život tím neskončil, není to moje chyba

Prostě jsem zkolaboval, ale život tím neskončil, není to moje chyba

Rozhovor s Michalem vyrovnávání se s epilepsií i vztazích.

Epilepsií onemocněla moje dcera

Epilepsií onemocněla moje dcera

Nejhorší je, že člověk chce, aby byla samostatná a teď si myslím, že to opravdu nejde.

Měla jsem najednou pocit, že jsem jako z jiný planety

Měla jsem najednou pocit, že jsem jako z jiný planety

Rozhovor s Michaelou o přijmutí epilepsie jako součásti života.

Epilepsie mi přinesla duchovní rozvoj

Epilepsie mi přinesla duchovní rozvoj

Rozhovor s Ondřejem, kterému epilepsie umožnila sebepoznání a duchovní rozvoj.

Nejdůležitější je, věnovat se tomu, co vás naplňuje štěstím

Nejdůležitější je, věnovat se tomu, co vás naplňuje štěstím

Moje první setkání s epilepsií bylo v 9 letech úplnou náhodou. Často mně bolela hlava a nepomáhalo nic.

Pro lékaře byla a je moje epilepsie záhadou

Pro lékaře byla a je moje epilepsie záhadou

Epilepsie vstoupila do mého života jako blesk z čistého nebe. Objevila se ve dvou letech.

Epilepsie připravila Alenu o první lásku, mateřství si vzít nenechala

Epilepsie připravila Alenu o první lásku, mateřství si vzít nenechala

Dnes je hrdou mámou dospělé dcery. Cesta k dítěti však byla kvůli nemoci velmi složitá.